Relacions no monògames

Les relacions no monògames poden ser tan variades com les persones que hi formen part. Cada un de nosaltres tenim unes prioritats i valor únics i personals, que poden ser més o menys flexibles i en funció d’això, abans de llençar-nos a viure les nostres relacions d’una manera diferent a la establida per defecte, és important que ens fem algunes preguntes i tinguem en compte algunes consideracions.

Potser la qualitat més valuosa en les relacions no monògames és la capacitat de ser brutalment honest amb un mateix, i en consequència, amb els altres. Què espero d’una nova relació? Què puc oferir? Quina és la meva disponibilitat emocional, de temps i energia? són algunes preguntes útils que ens podem fer. Obviament, quant més ens coneixem a nosaltres mateixos i acceptem i estimem les nostres pròpies incongruències més fàcil serà respondre a aquestes preguntes amb coherència. Potser encara no hi som allà on volem ser, potser sentim gelos quan només ens agradaria alegrar-nos per la felicitat dels nostres amors,… però de vegades el que volem no coincideix amb qui som aqui i ara. Acceptar-nos incondicionalment amb amor i compasió ens ajudarà a transitar cada una de les pases d’aquest camí.

L’altra actitud que ajuda a gaudir relacions ètiques i conscients és la comunicació. Una bona comunicació efectiva facilitarà poder consensuar amb tots els implicats cada conflicte, dubte o por que sorgeixi. L’escolta activa, la comunicació directa i no violenta, així com la empatia ens poden ajudar a responsabilitzar-nos de les nostres pròpies emocions i acompanyar a l’altre en les seves vivències de la manera més amorosa possible.

Tenint en compte, com hem dit abats, que cada persona construirà la seva relació no monògama de la manera més adient per a ell mateix, podem establir certes tipologies que us podeu trobar:

 • Swingers o intercanvi de parella
  En aquest cas el nucli no és pas cada individu si no la parella com a unitat. L’intercanvi es defineix com el joc exclusivament sexual que poden gaudir els membres d’una parella, normalment junts, en companyia d’una altra persona o d’una altra parella, que pot incloure penetració o no (ser observat per la parella mentre jugo amb una altra persona, ser mirat mentre practiquem sexe amb la parella, o interactuar amb altres). Es pot donar tant en espais privats com en locals d’intercanvi. Generalment no implica cap relació afectiva amb altres persones.
 • Relació oberta
  Com en el cas dels swingers, el nucli segueix sent una parella, que “obre” la seva relació de manera que cada membre tingui permís per interactuar i jugar (normalment només sexualment) amb altres persones, ja sigui junts o per separat, sense que es consideri infidelitat. Cada relació pot establir les seves pròpies regles del que està permés o no.
 • Poliamor jeràrquic
  El poliamor es defineix com la capacitat d’estimar varies persones alhora de manera consensuada entre totes les implicades. En el cas de que hi hagi una jerarquia, s’estableix una parella o relació principal i d’altres secundàries.
 • Poliamor no jeràrquic
  Quan tenim més d’una relació íntima, sexual i amorosa al mateix temps amb el coneixement i consens de totes les persones involucrades, sense que existeixi cap jerarquia més enllà de les jerarquies implícites que es donen segons la vinculació es tingui amb cada una (convivencia, fills en comú, economia compartida, …) es parla de poliamor no jeràrquic, on no existeixen vetos ni normes restrictives per cada membre de la xarxa afectiva.
 • Anarquia relacional
  L’anarquia relacional s’entén com la pràctica de formar relacions que no estiguin sotmeses a un conjunt de regles preestablertes. És una forma d’entendre les relacions que intenta posar menys pes en les relacions sexo-afectives, validant i donant espai i importància a cada persona de la teva xarxa per les característiques de cada relació, independentment de si encaixen o no en una etiqueta determinada (parella, amic, amant, etc…)

En propers posts intentarem desenvolupar amb més detall algunes d’aquestes configuracions no monògames.

En tots els casos, us recomanem entendre les relacions no monògames com un estat viu i canviant que pot anar evolucionant i transitant per diferents modalitats. La vida és canvi, i acceptar aquest canvi com a part inherent també de les relacions personals ens ajudarà a connectar amb nosaltres mateixos en cada moment i establir el tipus de relació que dessitgem a cada moment.

No us enganyeu: viure relacions no monògames de manera ètica i conscient és un camí difícil que requereix de tota la nostra valentia i coratge, i de la nostra voluntat de voler afrontar totes les possibilitats d’aprenentatge personal que se’ns posaràn a davant. Alhora, és un camí ple de llum i felicitat. L’amor es multiplica. Quant més amor oferim, més amor tenim per oferir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *